Welkom op Kiteboardpro.nl

Kitesurfen / kiteboarden is een watersport waarbij de kitesurfer / kiteboarder op een kleine kitesurfplank / kiteboardplank staat en zich voort laat trekken door een vlieger (in het Engels ‘kite’).

‘Kitesurfen is van oorsprong de benaming van de sport. Dit heeft alles te maken met het feit dat, toen de sport in ontwikkeling was, windsurf afgeleide surfboards gebruikt werden. Hierop werd gekitesurft.

Al snel zijn de grote kitesurfboards vervangen door kleine kiteboards in de vorm van wakeboards en twin-tip boards. Hiermee heeft de kiteboarder op het water het gevoel dat hij aan het boarden is in plaats van surfen. Zo is het hedendaagse kitesurfen in de praktijk veelal kiteboarden.

De discipline ‘kitewave’ waarbij de kiteboarder door middel van een surfboard en een kite de golven berijdt, wordt echter met recht wel kitesurfen genoemd.

Op kiteboardpro.nl vind je interessante achtergrondinformatie over kitesurfen.Kiteworldtour (PKRA)

Ieder jaar moeten 10 kiteboardwedstrijden leiden tot een nieuwe wereldkampioen kiteboarden. Deze serie aan kitewedstrijden in de vorm van een tour valt onder auspiciën van de overkoepelende Pro Kiteboard Riders Association (PKRA).

De serie van 10 wedstrijden zijn verdeeld over verschillende continenten. Het deelnemersveld bestaat uit de 32 beste kiteboarders van de wereld.

Per heat strijden ze zeven minuten één-op-één tegen elkaar. Deelnemers laten de vijfkoppige jury die de heats beoordelen zo veel mogelijk kitetricks zien. De ranglijst van een tourstop komt tot stand aan de hand van het zo genoemde knock-out systeem.

Heb jij een aanvulling en / of wijzigingsvoorstel op dit artikel, dien het in via de contactpagina zodat mede-kiteboarders en belangstellenden hier profijt van hebben.