Kitesurfen / Kiteboarden

Kitesurfen c.q. Kiteboarden

Kitesurfen / kiteboarden is een watersport waarbij de kitesurfer / kiteboarder op een kleine kitesurfplank / kiteboardplank staat en zich voort laat trekken door een vlieger (in het Engels ‘kite’).

‘Kitesurfen’ of ‘Kiteboarden’

Beide benamingen worden gebruikt. Kitesurfen is van oorsprong de benaming van de sport. Dit heeft alles te maken met het feit dat, toen de sport in ontwikkeling was, windsurf afgeleide surfboards gebruikt werden. Hierop werd gekitesurft.

Al snel zijn de grote kitesurfboards vervangen door kleine kiteboards in de vorm van wakeboards en twin-tip boards. Hiermee heeft de kiteboarder op het water het gevoel dat hij aan het boarden is in plaats van surfen. Zo is het hedendaagse kitesurfen in de praktijk veelal kiteboarden.

De discipline ‘kitewave’ waarbij de kiteboarder door middel van een surfboard en een kite de golven berijdt, wordt echter met recht wel kitesurfen genoemd.

In de media, op internet en in de dikke Van Dale is het de term ‘kitesurfen’ die gebruikt wordt. Hiermee wordt altijd gedoeld op het surfen door middel van een vlieger op het water.

Kitesurfen wordt soms gezien als een concurrent van het windsurfen. Dit, omdat er voor kitesurfen minder wind nodig is en omdat er al snel extreme sprongen mogelijk zijn met kitesurfen.

Kiteboarders komen uit alle hoeken van de boardsports, zoals wakeboarden, surfen, skaten, snowboarden, windsurfen, skimboarden et cetera. Die invloeden zijn tegenwoordig dan ook duidelijk terug te vinden op het water in de vorm van de verschillende stijlen zoals bijvoorbeeld:

  • wakestyle voor de wakeboard geörienteerde kiters;
  • sliders en kickers (schansen op het water) voor de meer skate- en snowboard georiënteerde kiters;
  • snowkiten voor de snowboard geörienteerde kiters;
  • landkiten voor kiters op het land met flyboards, buggy’s et cetera.

Dit maakt kiteboarden een veelzijdige sport.

Resumé ‘Kitesurfen’ of ‘Kiteboarden’

De term ‘kiteboarden’ is de verzamelnaam voor de sport waarvan ‘kitesurfen’ een onderdeel is.

Heb jij een aanvulling en / of wijzigingsvoorstel op dit artikel, dien het in via de contactpagina zodat mede-kiteboarders en belangstellenden hier profijt van hebben.