Kites: Tube- en foilkites

Tube- en foilkites

Tubekites zijn verreweg de meeste gebruikte vliegers voor het kitesurfen. Ze verkrijgen stevigheid door het oppompbare frame. Je kunt dit zien als een binnenband van een fiets die je op kunt pompen op het strand als je gaat kitesurfen en leeg kunt laten lopen als je weer naar huis gaat. Het luchtframe geeft de kite zijn vorm en is stevig c.q. stug genoeg. Door het luchtframe blijven kites zeer goed op het water drijven en zijn ze tevens herstartbaar nadat ze neer zijn gestort op het water.

Foilkites vullen zichzelf met lucht, zoals bijvoorbeeld ook een parachute zichzelf vult met lucht. Door het gebruik van ingenieuze terugslagventielen, komt er geen water in de kite nadat hij bijvoorbeeld neer is gestort op het water. De twee grootste verschillen tussen foilkites zijn dat er types zijn met toomlijnen (‘bridle’) en types zonder toomlijnen. Kites van het laatste type hebben de bevestigingpunten voor de lijnen direct aan de uiteinden van de kite.

Heb jij een aanvulling en / of wijzigingsvoorstel op dit artikel, dien het in via de contactpagina zodat mede-kiteboarders en belangstellenden hier profijt van hebben.