Welkom op Kiteboardpro.nl

Kitesurfen / kiteboarden is een watersport waarbij de kitesurfer / kiteboarder op een kleine kitesurfplank / kiteboardplank staat en zich voort laat trekken door een vlieger (in het Engels ‘kite’).

‘Kitesurfen is van oorsprong de benaming van de sport. Dit heeft alles te maken met het feit dat, toen de sport in ontwikkeling was, windsurf afgeleide surfboards gebruikt werden. Hierop werd gekitesurft.

Al snel zijn de grote kitesurfboards vervangen door kleine kiteboards in de vorm van wakeboards en twin-tip boards. Hiermee heeft de kiteboarder op het water het gevoel dat hij aan het boarden is in plaats van surfen. Zo is het hedendaagse kitesurfen in de praktijk veelal kiteboarden.

De discipline ‘kitewave’ waarbij de kiteboarder door middel van een surfboard en een kite de golven berijdt, wordt echter met recht wel kitesurfen genoemd.

Op kiteboardpro.nl vind je interessante achtergrondinformatie over kitesurfen.Kites: Soorten en maten

Om te kitesurfen c.q. kiteboarden heb je een kite (vlieger) nodig. Kites zijn er in verschillende soorten en maten. Maten worden aangegeven in vierkante meters (m2). Een indicatie van veel voorkomende maten: 8, 12 14, 16 m2 kites.

De kitemaat die de kitesurfer gebruikt hangt af van een aantal factoren waaronder:

  • de windsterkte;
  • het gewicht van de kitesurfen;
  • de boardkeuze van de kitesurfen;
  • de stijl die een kitesurfen wil laten zien op het water;
  • de soort kite.

Met sommige kitesoorten kun je gemakkelijker verschillende sterktes van de wind overbruggen. Andere soorten hebben een beperktere inzetbaarheid waardoor de kitesurfen bij het toenemen of afnemen van de wind sneller moet wisselen van kitemaat.

Lees meer in KiteInfo!

Heb jij een aanvulling en / of wijzigingsvoorstel op dit artikel, dien het in via de contactpagina zodat mede-kiteboarders en belangstellenden hier profijt van hebben.