Welkom op Kiteboardpro.nl

Kitesurfen / kiteboarden is een watersport waarbij de kitesurfer / kiteboarder op een kleine kitesurfplank / kiteboardplank staat en zich voort laat trekken door een vlieger (in het Engels ‘kite’).

‘Kitesurfen is van oorsprong de benaming van de sport. Dit heeft alles te maken met het feit dat, toen de sport in ontwikkeling was, windsurf afgeleide surfboards gebruikt werden. Hierop werd gekitesurft.

Al snel zijn de grote kitesurfboards vervangen door kleine kiteboards in de vorm van wakeboards en twin-tip boards. Hiermee heeft de kiteboarder op het water het gevoel dat hij aan het boarden is in plaats van surfen. Zo is het hedendaagse kitesurfen in de praktijk veelal kiteboarden.

De discipline ‘kitewave’ waarbij de kiteboarder door middel van een surfboard en een kite de golven berijdt, wordt echter met recht wel kitesurfen genoemd.

Op kiteboardpro.nl vind je interessante achtergrondinformatie over kitesurfen.Kites: C-shape kites

Een C-shape kite heeft zijn naam te danken aan de vorm. Kantel een ‘C’ met de klok mee en je krijgt de vorm van een C-shape kite. Een C-shape kite heeft in tegenstelling tot Bow en SLE type kites geen toomlijnen (‘bridle’) maar vier of vijf aanknopingspunten.

Eigenschappen

Een C-shape kite is radicaal, heeft een zeer snelle maar voorspelbare draaicirkel en moet ook uitgehaakt zeer solide aanvoelen.

Doelgroep

De kite is bedoeld voor de pro’s, wakestyle, wakeskate, sliders et cetera en moet ervoor zorgen dat je tussen de tricks door flink hoogte steekt op het water.

Aandachtspunten

Een C-shape kite is niet 100% te ontkrachten (‘depoweren’) waardoor hij bijvoorbeeld bij foute stuurcorrecties even krachtig kan blijven trekken. Tevens is hierdoor het inzetbereik minder dan een Bow of SLE type kite.

Vijfde lijn

Het vijfde aanknopingspunt is voor het ‘vijfde lijn’ systeem met als doel veiligheid en herstartbaarheid te verhogen. De vijfde lijn wordt in nood geactiveerd nadat het quick release systeem is geactiveerd. Op deze manier kan de kitesurfer op ieder moment alle kracht uit de kite halen.

Hiernaast kan het aantrekken van de vijfde lijn vooral bij grotere kites die in het water gevallen zijn helpen te herstarten. De kite kantelt sneller met behulp van het aantrekken van de vijfde lijn.

Heb jij een aanvulling en / of wijzigingsvoorstel op dit artikel, dien het in via de contactpagina zodat mede-kiteboarders en belangstellenden hier profijt van hebben.