Welkom op Kiteboardpro.nl

Kitesurfen / kiteboarden is een watersport waarbij de kitesurfer / kiteboarder op een kleine kitesurfplank / kiteboardplank staat en zich voort laat trekken door een vlieger (in het Engels ‘kite’).

‘Kitesurfen is van oorsprong de benaming van de sport. Dit heeft alles te maken met het feit dat, toen de sport in ontwikkeling was, windsurf afgeleide surfboards gebruikt werden. Hierop werd gekitesurft.

Al snel zijn de grote kitesurfboards vervangen door kleine kiteboards in de vorm van wakeboards en twin-tip boards. Hiermee heeft de kiteboarder op het water het gevoel dat hij aan het boarden is in plaats van surfen. Zo is het hedendaagse kitesurfen in de praktijk veelal kiteboarden.

De discipline ‘kitewave’ waarbij de kiteboarder door middel van een surfboard en een kite de golven berijdt, wordt echter met recht wel kitesurfen genoemd.

Op kiteboardpro.nl vind je interessante achtergrondinformatie over kitesurfen.“Speed sailing record” weer scherper

Door: Erik • okt 6, 2008 • Rubriek: Evenementen, Nieuw op KiteboardPro

Update

Het is bijna niet te geloven, maar de records worden steeds scherper. Alexandre Caizergues is op dit moment wereldrecordhouder met een snelheid van 50.57 knopen! Deze snelheden zijn gemeten over een afstand van 500m. De riders zien op hun gps maximum snelheden van maar liefst 58 knopen (107 km/u)!!!!

Alle nieuwe records op een rijtje:

 • Outright world speed sailing record: Alexandre Caizergues (France) with 50.57 knots (F-One, Ouest Provence, Volkswagen Utilitaires, ION, Placide)
 • Outright world women’s speed sailing record : Sjoukje Bredenkamp (South Africa) with 45.20 knots (Naish, Roxy, Oakley)
 • Outright USA speed sailing record: Rob Douglas – 49.84 (The Black Dog, Cabrinha, Lynch Associates, Dakine, Amundsen)
 • Outright South Africa (and Africa) speed sailing record: Hennie Bredenkamp – 47.59 (Naish Africa, C3 fins)
 • Outright Netherlands speed sailing record: Rolf van der Vlugt – 45.99 (Airush, Mystic, Protest, TUDelft, X-tremeboards)
 • Outright Namibia speed sailing record: Jurgen Geiger – 44.90 (Ocean Spirit, North, Free Air)
 • Outright UK speed sailing record: David Williams – 44.78 (Best Kiteboarding, Dead Man clothing, KMS)
 • Open water windsurf record: Bjorn Dunkerbeck (Switzerland) – 44.74 (Red Bull, VW, North Sails, Basf, Ecotel, Proof boards, Oakley, Mystic)
 • Outright France women’s speed sailing record: Charlotte Consorti – 43.53 (F-One, Nike, Maui Magic, Baracuda, Weleda)
 • Spain kitesurf record :Marc Avela – 42.76 (Reef, Oakley)
 • Outright Slovenia speed sailing record: Jernej Privsek – 41.97 (Jägermeister, Cocta, Kitesfera, Garmin)
 • Outright New Caledonia (and Pacific) record: Joan Henaff – 41.01 (Nouvelle-Caledonie, North Kites)
 • Outright Belgium speed sailing record: Christian Baret – 40.87 (Summerwood Guesthouse)
 • Outright Netherlands women’s speed sailing record: Katja Roose – 37.18 (Protest, Maui Magic, Airush)
 • UK women’s kitesurf record Jemma Grobbelaar: 35.61 (Flexifoil, Xelerator, Dakine, Arnette, Derevko, Cti, Lizzy, Island Tribe)

Deze snelheden zijn gecontroleerd, maar moeten nog bevestigd worden door de WSSRC.

Onderstaand filmpje is de run van Seb Cattelan (passeerde als eerste de 50 knopen grens).

——————————————————————————

(20-09-2009) Lüderitz Speed Challenge – Nieuwe records aan de lopende band

Vlak water & altijd harde wind maken Lüderitz (Namibia) de perfecte spot voor speedcontests. Van 15 september tot 13 oktober zal er gestreden worden om nieuwe records te vestigen. Vroeg in het event zijn er al nieuwe wereldrecords behaalt. Dit belooft wat!

Rob Douglas (US) slaagde er net niet in de magische grens van 50 knopen te verbreken. Toch was zijn 49,84 knopen (92,3 km/uur!!) genoeg voor een nieuw wereldrecord. Hiermee is Rob Douglas de eerste kiteboarder die het wereld windsurfsnelheidsrecord verbetert. Dit record stond op naam van Antoine Albeau (49,09 knopen).

Ook bij de vrouwen lukte het een nieuw wereldrecord te vestigen. Sjoukje Bredenkamp (SA) behaalde een snelheid van 45,20 knopen! Ze maakte hierbij gebruik van een custom board en als kite een Naish Helix.

“Ik verwachtte niet het record zo vroeg in het event te breken. Mijn doel was de 45 knopen grens te doorbreken, maar dat het zo snel lukte is echt geweldig. Het geeft een goed beeld wat er wel niet mogelijk is.” Aldus Sjoukje Bredenkamp.

Overzicht tot nu toe nieuwe records

New South Africa (and Africa record):
Hennie Bredenkamp 47,59 knopen

New Namibia record:
Jurgen Geiger 44,90

New UK kite record
David Williams 43,32

Meer informatie:

Kite labels: , , , , ,

2 Responses »

 1. Die gasten gaan hard…Pffffff heb zelf ook weleens met een GPS ontvanger gevaren. 65 km is nog wel te doen maar daarboven is elke km extra wel een hele bedoeling.

 2. Dat filmje is gaaf. Mooie prestaties. Ik mag ook graag eens een rak steken met een gps die snelheid meet!

Jouw reactie / aanvulling..