Welkom op Kiteboardpro.nl

Kitesurfen / kiteboarden is een watersport waarbij de kitesurfer / kiteboarder op een kleine kitesurfplank / kiteboardplank staat en zich voort laat trekken door een vlieger (in het Engels ‘kite’).

‘Kitesurfen is van oorsprong de benaming van de sport. Dit heeft alles te maken met het feit dat, toen de sport in ontwikkeling was, windsurf afgeleide surfboards gebruikt werden. Hierop werd gekitesurft.

Al snel zijn de grote kitesurfboards vervangen door kleine kiteboards in de vorm van wakeboards en twin-tip boards. Hiermee heeft de kiteboarder op het water het gevoel dat hij aan het boarden is in plaats van surfen. Zo is het hedendaagse kitesurfen in de praktijk veelal kiteboarden.

De discipline ‘kitewave’ waarbij de kiteboarder door middel van een surfboard en een kite de golven berijdt, wordt echter met recht wel kitesurfen genoemd.

Op kiteboardpro.nl vind je interessante achtergrondinformatie over kitesurfen.



Nader verklaard: Oktober weer

Door: Erik • okt 2, 2008 • Rubriek: Geen categorie, Nieuw op KiteboardPro

De oktobermaand is begonnen. Om dit te weten hebben we geen kalender nodig. De afgelopen dagen heeft wind en weer ons attent gemaakt op het begin van de herfstachtige maand. Het einde van de doordeweekse after-work sessies?

Arno gaat skyhigh op het “ex-autostrand” te Oostvoorne.

Enkele feiten over de maand Oktober

  • Zonsopkomst/Zonsondergang op 1 oktober: 7:41/19:17
  • Zonsopkomst/Zonsondergang op 31 oktober: 7:34/17:13
  • De klok gaat één uur achteruit.
  • Gemiddelde temperatuur op de Bilt: 10,3 graden Celcius
  • Gemiddelde windsnelheid op de Bilt: 3,1 m/s
  • Gemiddeld aantal dagen met meer dan 4 bft: 12 dagen

“De meeste en hevigste stormen komen voor in de periode oktober tot en met maart. In het winterhalfjaar houdt de storm in de regel langer aan dan in de zomer. Een zomerstorm duurt gemiddeld ongeveer 9 uur, terwijl een winterstorm gemiddeld 15 uur woedt, maar soms ook enkele dagen kan aanhouden. Heel zware stormen duren in het algemeen het langst omdat het een tijd duurt voor de storm zijn maximum bereikt en de wind meestal maar langzaam afneemt.”

Bron: Knmi

Er staat een winderige periode voor de boeg. Veel mensen hoor je in deze periode klagen over het weer, wij kiters weten wel beter. Het enige minpunt is de lagere temperaturen in de wintermaanden. Dit heeft ook zijn voordelen, nu de kitespots met name in de zomermaanden steeds drukker bezet zijn.

Wie kite er door in de winter? Wie zoekt de sportschool op? Of blijf je lekker bij de kachel zitten?

Links

Kite labels: , ,

2 Responses »

  1. Ik ga gewoon door!

    Wellicht de sportschool nog een aantal keren bezoeken om fit te blijven.

  2. “winterstop” komt al jaren niet meer in mijn vocabulaire voor………binnenkort lekker comfy de winter door met een drysuit.

Jouw reactie / aanvulling..