Welkom op Kiteboardpro.nl

Kitesurfen / kiteboarden is een watersport waarbij de kitesurfer / kiteboarder op een kleine kitesurfplank / kiteboardplank staat en zich voort laat trekken door een vlieger (in het Engels ‘kite’).

‘Kitesurfen is van oorsprong de benaming van de sport. Dit heeft alles te maken met het feit dat, toen de sport in ontwikkeling was, windsurf afgeleide surfboards gebruikt werden. Hierop werd gekitesurft.

Al snel zijn de grote kitesurfboards vervangen door kleine kiteboards in de vorm van wakeboards en twin-tip boards. Hiermee heeft de kiteboarder op het water het gevoel dat hij aan het boarden is in plaats van surfen. Zo is het hedendaagse kitesurfen in de praktijk veelal kiteboarden.

De discipline ‘kitewave’ waarbij de kiteboarder door middel van een surfboard en een kite de golven berijdt, wordt echter met recht wel kitesurfen genoemd.

Op kiteboardpro.nl vind je interessante achtergrondinformatie over kitesurfen.‘Kitesurfen’ of ‘Kiteboarden’

Door: KiteboardPro redactie • okt 22, 2008 • Rubriek: Nieuw op KiteboardPro

We hebben weer informatie toegevoegd aan ons inhoudelijke portal dat bereikbaar is middels de navigatieknop hierboven. Bigger & better every day!

Kitesurfen c.q. Kiteboarden

Kitesurfen / kiteboarden is een watersport waarbij de kitesurfer / kiteboarder op een kleine kitesurfplank / kiteboardplank staat en zich voort laat trekken door een vlieger (in het Engels ‘kite’).

‘Kitesurfen’ of ‘Kiteboarden’

Beide benamingen worden gebruikt. Kitesurfen is van oorsprong de benaming van de sport. Dit heeft alles te maken met het feit dat, toen de sport in ontwikkeling was, windsurf afgeleide surfboards gebruikt werden. Hierop werd gekitesurft.

Al snel zijn de grote kitesurfboards vervangen door kleine kiteboards in de vorm van wakeboards en twin-tip boards. Hiermee heeft de kiteboarder op het water het gevoel dat hij aan het boarden is in plaats van surfen. Zo is het hedendaagse kitesurfen in de praktijk veelal kiteboarden.

De discipline ‘kitewave’ waarbij de kiteboarder door middel van een surfboard en een kite de golven berijdt, wordt echter met recht wel kitesurfen genoemd.

In de media, op internet en in de dikke Van Dale is het de term ‘kitesurfen’ die gebruikt wordt. Hiermee wordt altijd gedoeld op het surfen door middel van een vlieger op het water.

Kitesurfen wordt soms gezien als een concurrent van het windsurfen. Dit, omdat er voor kitesurfen minder wind nodig is en omdat er al snel extreme sprongen mogelijk zijn met kitesurfen.

Kiteboarders komen uit alle hoeken van de boardsports, zoals wakeboarden, surfen, skaten, snowboarden, windsurfen, skimboarden et cetera. Die invloeden zijn tegenwoordig dan ook duidelijk terug te vinden op het water in de vorm van de verschillende stijlen zoals bijvoorbeeld:

 • wakestyle voor de wakeboard geörienteerde kiters;
 • sliders en kickers (schansen op het water) voor de meer skate- en snowboard georiënteerde kiters;
 • snowkiten voor de snowboard geörienteerde kiters;
 • landkiten voor kiters op het land met flyboards, buggy’s et cetera.

Dit maakt kiteboarden een veelzijdige sport.

Resume ‘Kitesurfen’ of ‘Kiteboarden’

De term ‘kiteboarden’ is de verzamelnaam voor de sport waarvan ‘kitesurfen’ een onderdeel is.

Kite labels: , , , , ,

10 Responses »

 1. Kiteboarden is eigenlijk de verzamelnaam voor alles waarbij een een board wordt gebruikt in combinatie met een kite als aandrijving. Kitesurfen verwijst dus specifiek naar het berijden van golven met een surfboard in combinatie met een kite.
  Aangezien de eerste kiteboards toen nog als surfboards met straps eruit zagen, is het niet zo gek dat kitesurfen de benaming werd.
  Tegenwoordig is er zo´n diversiteit aan boards, disciplines en toepassingen dat kitesurfen niet meer de juiste benaming is behalve voor de kiters in de golven met hun surfkiteboards.
  De mogelijkheden die een kite biedt, heeft er voor gezorgd dat kiteboarden de meest veelzijdige crossover-sport is die er bestaat. De beoefenaars komen uit alle hoeken van de boardsports, zoals wakeboarden, surfen, skaten, snowboarden, windsurfen, skimboarden etc. Die invloeden zijn tegenwoordig dan ook duidelijk terug te vinden op het water in de vorm van de verschillende stijlen zoals bijvoorbeeld wakestyle en sliders en kickers voor de meer skate- en snowboard georïenteerde kiters.
  Vooral de mogelijkheden en diversiteit maken kiteboarden een tak van sport die nooit gaat vervelen.

 2. Thx voor je aanvulling. Op het water zie je inderdaad ook dat de beoefenaars uit alle hoeken van de boardspots komen; je ziet zelfs kiters voorbij komen op robuuste skimboards!

 3. Kitesurf geeft bijna 3 miljoen resultaten op Google en kiteboard blijft steken op net geen miljoen. Dat onderstreept je punt dat kitesurf een meer gebruikte term is in media.

  Dat kiteboarders zelf trotser zijn op kiteboarden is een generalisering die je niet zomaar kan maken. Met de toevoeging van Fer zou je standpunt plausibeler worden, omdat hij helder beschrijft dat de term kiteboarden veel meer de multidiscipliniteit van de sport beschrijft dan kitesurfen dat doet. Dus ik zou zeggen: de term kiteboarden is een verzamelnaam voor een sport waar het kitesurfen onderdeel van is. Dus dat omvat alle sportdisciplines die een vlieger en een board gebruiken.

 4. toch wordt in amerika kiteboarding veel vaker gebruikt. dat zeg google ook met zn keyword tool.

 5. Kiteboarden vind ik een verzamel naam voor:
  kitesurfen, kiteboarden op het land met een bv een mountainboard, snowkiten, enzovoort.

  Kitesurfen is duidelijker voor iedereen ook voor wie niet kitesurft.
  Al direct van het begin waren er kiters die een wakeboard hadden. Surf is het planeren op het water of een golf. Dus ook met een zeilboot kan je surfen. Als iemand zegt ik ben een kiteboarder dan vraag ik me dus af, leuk op het land in de sneeuw of op het water.

  Voor shops en sites die meerdere kiteboardsporten vertegenwoordigen is de naam Kiteboard dus ideaal.

  Logische combinatie voor op het water vind ik dus kitesurfen.

 6. Sterk argument Ruud!

 7. ” Surf” wordt uiteraard altijd gelinkt aan water. Vandaar de associatie met alles wat zich met een kite op het water begeeft
  Verder zijn landboarding en snowkiting uiteraard ook facetten van het kiteboarden.

 8. Thx voor de berichten. Naar aanleiding van de aanvullingen en nog een en ander dat ik heb nagelezen heb ik de omschrijving aangepast. Dit geeft een nog beter beeld van onze mooie sport.

  Verdere aanvullingen / suggesties zijn welkom.

 9. Maar fer orgineel is landboarding toch weer verbonden met mauntainboarding?? Met skateboard met dikke wielen de berg af, wat later ideaal bleek voor flyboarding, landboarding etc,

  kitebuggyen zou weer niet onder kiteboarden kunnen komen aangezien de buggy geen board maar meer voertuig is. je zit ipv staan.

 10. Heeei, kitesurfen is superleuk!! ik heb het ook gedaan en ik ben 11 jaar…. :D

Jouw reactie / aanvulling..