Welkom op Kiteboardpro.nl

Kitesurfen / kiteboarden is een watersport waarbij de kitesurfer / kiteboarder op een kleine kitesurfplank / kiteboardplank staat en zich voort laat trekken door een vlieger (in het Engels ‘kite’).

‘Kitesurfen is van oorsprong de benaming van de sport. Dit heeft alles te maken met het feit dat, toen de sport in ontwikkeling was, windsurf afgeleide surfboards gebruikt werden. Hierop werd gekitesurft.

Al snel zijn de grote kitesurfboards vervangen door kleine kiteboards in de vorm van wakeboards en twin-tip boards. Hiermee heeft de kiteboarder op het water het gevoel dat hij aan het boarden is in plaats van surfen. Zo is het hedendaagse kitesurfen in de praktijk veelal kiteboarden.

De discipline ‘kitewave’ waarbij de kiteboarder door middel van een surfboard en een kite de golven berijdt, wordt echter met recht wel kitesurfen genoemd.

Op kiteboardpro.nl vind je interessante achtergrondinformatie over kitesurfen.Kitesurfverbod Bergen, Egmond, ..

Door: Erik • sep 6, 2008 • Rubriek: Nieuw op KiteboardPro, Spots

Kitesurfen verboden in de zomermaanden op de stranden van Bergen, Egmond, Hargen, Camperduin en Schoorl. Zie onderstaand bericht van de Nederlandlandse Kitesurfvereniging (NKV).

Via deze mededeling wil de NKV iedereen die kite op deze stranden attent maken dat er een verbod op deze stranden geldt voor de zomerperiode. De zomerperiode loopt tot 1 oktober.

Controleurs van de gemeente Bergen handhaven het kiteverbod. Iedereen die dit verbod negeert riskeert het risico om bekeurd te worden. De voornaamste reden voor de handhaving is het waarborgen van de openbare veiligheid en de daarmee gepaard gaande aansprakelijkheid van de gemeente.

Het was de bedoeling dat de nieuwe strandnota die is opgesteld voor de start van dit strandseizoen 2008 zou worden aangenomen. Door toevoegingen op de strandnota zal deze echter pas in 2009 van kracht worden. Zodra de strandnota is aangepast zal kitesurfen als activiteit in de APV worden opgenomen en is kitesurfen vanaf dat moment legaal op de daarvoor aangewezen periode / plaatsen.

De voor kitesurfen belangrijke informatie uit de strandnota:
- De zomerperiode: 1 mei – 1 okt, kitesurfen is toegestaan op de
activiteitenstranden.
- De winterperiode : 2 okt – 30 april, kitesurfen is overal toegestaan.

Tot slot een overzicht van de zones waarin kitesurfen in de strandnota van 2009 is toegestaan:
Activiteiten zones: strandpaal markering start – eind
Egmond Binnen: 40.5 – 42.9
Egmond aan Zee: 38.6 – 40.2
Bergen aan Zee: 31.5 – 32.6
Schoorl: Geen activiteiten toegestaan
Hargen aan Zee: 27.3 – 28.5
Camperduin: 26.0 – 27.0
Hondsbossche zeewering Geen activiteiten toegestaan

Bron: Nederlandse Kitesurfvereniging

Kite labels:

Jouw reactie / aanvulling..